Skip Navigation LinksНасловна страна > Удружење Срба из БиХ > Председници удружења > Богдан Јамеџија

Др Богдан Јамеџија (1933. – 2012.)

Богдан Јамеџија, син Јована и Милке, рођен је у Попама, БиХ, 1933. године. Основну школу завршио је у родном селу, гимназију у Бања Луци, Медицински факултет и специјализацију у Београду. По завршетку студија вратио се у родни крај и провео шест година лијечећи своје суграђане. Из Гламоча је прешао у Лакташе. Тамо је боравио 11 година. Завршио је специјализацију и био први педијатар у Лакташима.

Године 1980. је прешао у Београд, у Дом здравља ,,Милутин Ивковић“. Кратко вријеме је радио као педијатар, а био је и генерални директор Дома здравља. Учествовао је на многим конгресима и симпозијумима у земљи и у иностранству.

Стручне радове објављивао је у стручним часописима. Објавио је много књига, а најистакнутије међу њима су: „Дрина с обе стране“, „Подно шатор планине“, „Приче из завичаја“, „Моја Крајина и Вјетрови са динаре-приповјетке“. Многе приповјетке објављене су у часописима: „Ослобођење“, „Савременик“, „Збиља“, „Књижевне новине“, „Поглед у свијет“, „Отаџбина“.

Његови прилози и студије објављиване су у књигама: „НАТО и Хаг“, “ Почетак рата у БиХ- узроци и последице“, „Српски духовни простор ", “ Оптужујемо“, „Проблем избеглица у БиХ“ која је преведена и на енглески језик. Био је и председник Удружења књижевника Србије.