Skip Navigation LinksНасловна страна > Удружење Срба из БиХ > Председници удружења > Гојко Ђого

Гојко Ђого (21.09.1940. -)

Рођен је 21. септембра 1940. г. у Влаховићимa код Љубиња, у Херцеговини. Прва четири разреда основне школе завршио је у родном месту, више разреде и реалну гимназију у Стоцу (1959.г), а Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду дипломирао је 1964. г.

Након завршетка студија, око две године је радио као новинар у ревији „Дуга“ и непуну годину у београдској Елекродистрибуцији, потом је прешао у Дом омладине Београда, где је провео готово цео радни век радећи као уредник књижевне и издавачке делатности. Уређивао је едицију ДОБ и водио гласовите књижевне трибине. Неко време пре одласка у пензију био је директор Издавачко-књижарске агенције Тачка. Био је један од оснивача и уредник листова Књижевна реч и Демократија.

После хапшења и судског процеса 1981. г, због књиге Вунена времена, Окружни суд у Београду осудио га је на две године затвора. Врховни суд Србије смањио му је казну на годину дана, коју је једним делом издржао. Због погоршаног здравља ослобођен је даљег издржавања казне. Иако је судском одлуком враћен на посао, неколико година није могао објављивати нити јавно наступати.

Спаљена је књига Случај Гојко Ђого – документи (1982.г) коју је приредио Драган Антић, а њен издавач „Запис“ је укинут. Забрањена је и антологија савремене српске поезије на енглеском језику Миодрага Перишића The taste of the eighties (Relations, 1982.г) у којој су објављене и Ђогове песме. Овај „случај“ био је повод за забрану или „повлачење из продаје“неколико књижевних листова и часописа који су, изражавајући солидарност са песником, објављивали његове „инкриминисане“ или њему посвећене песме. У Загребу је објављена, по злу позната, Бела књига Централног комитета Хрватске у којој је случај Вунених времена био уводно поглавље. Одлазак песника у затвор 1983.г. био је повод за организовање знаменитих протестних вечери на трибини Француска 7 и оснивање Одбора за заштиту уметничке слободе Удружења књижевника Србије. То су били први организовани облици опозиционог деловања у бившој Југославији.

Био је један од тринаест оснивача Демократске странке и члан њеног Главног и Извршног одбора све до петооктобарских догађаја 2000. г. након чега је, противећи се политичком насиљу, напустио странку.

На Оснивачкој скупштини Удружења Срба из БиХ у Србији 30.3.1991. г. изабран је за председника, где је остао у два трогодишња мандата, и још увек је члан Главног одбора. Био је члан првог Сената Републике Српске. Одликован је Орденом Његоша првог реда.

Пише песме, есеје и критичке текстове, али он је превасходно песник. Песме су му уврштене у све антологије савремене српске поезије и у мањим и већим изборима преведене на петнаестак језика. Завод за уџбенике Републике Српске објавио му је 2006. г. Дела у четири тома.

Добитник је Награде Удружених издавача за књигу године (Рад, БИГЗ, Народна књига) и награда Милан Ракић, Лаза Костић, Бранко Миљковић, Петровдански пјеснички вијенац, Велика Базјашка повеља, Жичка хрисовуља и осталих. За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 27.6.1997. г, а за редовног 21.6.2004. г. Члан је Српског ПЕН центра.
   Живи у Београду.

Објављене књиге (у више издања):

Туга пингвина, Видици, Београд 1967;
Модрица, Матица Српска, Нови Сад 1974;
Кукута, Рад, Народна књига, БИГЗ, Београд 1977,1978;
Вунена времена, Просвета, Београд 1981;
Наша реч, Лондон 1981, 1982; СКЗ, БИГЗ, Београд 1992, 1994;
Изабране и нове песме, Филип Вишњић, Београд 1986, 1987, 1990;
Црно руно, Просвета, Београд 2002;
Вунена времена са Оптужницом и Одбраном на суду, Београдска књига, Београд 2005;
Песме, Дела I, Завод за уџбенике Републике Српске, Источно Сарајево 2006;
Есеји, Дела II, Завод за уџбенике Републике Српске, Источно Сарајево 2006;
Попудбина (есеји), Дела III, Завод за уџбенике Републике Српске, Источно Сарајево 2006;
Одбрана поезије, Дела IV, Завод за уџбенике Републике Српске, Источно Сарајево 2006;
Поезија као апокриф (есеји), Завод за уџбенике, Београд 2008;
Кукутин врт, Изабране и нове песме, Графомарк, Лакташи 2009;
Вунена времена, процес и коментари, 1-2, Службени гласник, Београд 2011.