Skip Navigation LinksНасловна страна > Активности Удружења > Пројекти

ПРОЈЕКАТ: БУЂЕЊЕ СВИЈЕСТИ СРПСКЕ ОМЛАДИНЕ О ЗНАЧАЈУ КУЛТУРНОГ, ВЈЕРСКОГ, ЈЕЗИЧКОГ, ЕТНИЧКОГ И НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА

У оквиру пројекта одобреног од Kанцеларије за дијаспору у априлу 2013. године, у вриједности од 200.000,00 дин, Подмладак Удружења Срба из БиХ у Србији реализовао је двије активности које обухватају пројекат „Буђење свијести српске омладине о значају културног, вјерског, етничког и националног идентитета“, а то су:
  • Панел дисукија и трибина на горе споменуту тему
  • Посјета Тршићу, родном мјесту Вука Караџића и манастиру Троноша
   Имајући у виду да је наша организација аплицирала за пројекат под овим називом али са доста сложенијим активностима и ограниченим средствима, били смо приморани на кориговање првобитног пројекта и реализацију два његова дијела, која су била најважнији сегмент првобитне идеје, са којима смо успијели да остваримо свој циљ. Традиција и обичаји једног народа су важан фактор за очување етничког идентитета те заједнице. О томе колико је очување обичаја битно најбоље говори изрека „Боље земљу продати, него обичај изгубити“. Срби као народ имају веома богату традицију и од давнина чувају своје обичаје. Сплетом различитих историјских околности и усљед све веће примјене савремених технологија, српска дјеца одрастају не спознавши обичаје и традицију свога народа и тужно је рећи да многа немају ни жељу да уче о томе, нити да примјењују обичаје, јер их сматрају старомодним. Јако мали број младих људи је упознат са најпознатијим српским обичајима, међу којима су обичаји везани за рођење, крштење, свадбе, славе, празнике, сахране и многе друге ситуације. Због тога смо одлучили да у току нашег пројекта, поред активности које ћемо спровести ради очувања ћирилице, спроведемо и низ активности у циљу подизања свијести младих људи о значају обичаја и традиције у животу народа.