11.01.2016.год.

Прослављен Дан Републике Српске у Београду

Дан Републике Српске - 9. јануар рођендан је слободе коју је досањао српски народ са друге стране Дрине и предстоји борба да њен идентитет буде очуван, порука је са скупа који је поводом обиљежавања Дана Републике Српске одржан 11.1.2016.  у Српском културном центру у Београду.

Стручни сарадник за развој и унапређење културне и просвјетне сарадње у Представништву Републике Срске у Србији Борислав Максимовић поручио је у пригодном обраћању присутним да борба за очување Српске не престаје и да је један од начина да она постоји и траје јачање културних веза са матицом.

 

"Култура нема границе и стога Представништво Српске у Србији подржава јачање културне и свих облика сарадње", рекао је Максимовић.

Драмски умјетник Ивана Жигон, која се публици представила са "Пркосном песмом" Добрице Ерића, рекла је да је ту пјесму први пут говорила пред војницима Републике Српске негдје на Игману и да сматра да је "Република Српска једина српска побједа у времену бројних пораза, те је стога треба чувати".

 

"Каква је победа за Русију била Крим, такву победу је остварио један народ на Балкану. Можда те победе нисмо свесни, али Републику Српску морамо чувати", поручила је Жигон.

 

Домаћин вечери и потпредсједник Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" - Миодраг Којић поручио је да је обиљежавање 24 године од настанка Републике Српске "тачка ослонца у исконској тежњи српског народа да буде слободан и исплете свој светосавски вјенац".

 

Посебне емоције код присутних изазвали су и "Божићни псалми Републици Српској", које је такође потписао чувени српски пјесник Добрица Ерић, а чије је стихове публици рецитовала његова унука Невена Дамјановић.

 

Дружење поводом Дана Републике Српске посебним је својим стиховима учинио и књижевник Дејан Лазаревић, те етно појац Сунчица Стефановић и мелод српски Љубомир Манасијевић.

 

Извор: СРНА