Република Српска је идеја слободе

На свечаном пријему Представништва Републике Српске у Србији у недељу, 28. фебруара, у Београду, у Старом двору (Скупштина града) Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је Република Српска идеја слободе српског народа кроз вијекове.

"Та идеја је увијек подразумијевала да Срби имају своју државу. Нема слободе без државе и то су Срби кроз историју научили веома добро, рекао је предсједник Републике у Београду.

 

Предсједник Републике Српске је истакао да борба српског народа за слободу никада није била борба да други буду неслободни.

 

На тим идејама настала је и Република Српска, која је приликом распада бивше Југославије била ту. Други су сматрали да не треба да буде формирана, а када је већ формирана и када је показала да може да изнесе рат, тешко вријеме примјене мировног споразума и послијератне изградње, онда су покушали да јој кажу да је случајна, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је нагласио да је Република Српска упорно показивала своју способност да егзистира, да изађе из тих тешких времена још јача, јер је у бази њеног формирања искључиво тежња српског народа за слободу.

 

Република Српска није настала да би други били неслободни. Република Српска је данас мјесто слободе за све људе различитих вјера и нација који прихватају и желе да у њој егзистирају и граде свој живот, рекао је предсједник Додик.

Подсјетивши да су Срби прихвалити Дејтонски мировни споразум у кога су унијели своју територију и сувереност, предсједник Додик је навео да је БиХ састављена и да није носилац изворног суверенитета, већ су то ентитети.

 

За нас је једина искрена и права политика политика слободе за наш народ, а њу можемо да одбранимо и још више развијемо и учврстимо да имамо нашу државу, рекао је предсједник Републике Српске.

Према ријечима предсједника Додика, Република Српска је држава, а БиХ представља тек међународно признање и међународне границе по Дејтонском мировном споразуму и сва власт државе и њених органа припада ентитетима.

 

Предсједник Републике каже да су интервенционизам и насиље окупационих снага у БиХ након Дејтонског споразума покушали да промјене ту ствар и изграде унитаристички и центалистички концепт БиХ, што је неминовно значило губитак права Републике Српске, а то значи и губитак слободе за српски народ.

 

За нас је слобода привилегија. Од идеје слободе и суштине српске државе Републике Српске не можемо да одустанемо, јер то значи да нас тамо неће ни бити, рекао је предсједник Додик.

 

Предсједник Републике је подсјетио да је Република Српска, коју су оспоравали сви осим Срба, била спремна и способна да гради пријатељства са другима, а велико пријатељство и разумијевање са руским народом и руском државом јој помаже и даје снагу да може да изнесе многе изазове који су пред њима.

 

Само захваљујући интервенцији Русије кроз Савјет безбједности нисмо добили одлуке које би поништиле Републику Српску и зато смо захвални руској држави и руском народу, рекао је предсједник Додик.

 

Предсједник Републике је нагласио да БиХ у себи неће моћи да изнесе наметнуту причу о државности, додајући да је Република Српска окренута Србији и да вјерује у њену снагу.

Истичући да ниједна империја није опстала на силу, предсједник Републике Српске је навео да је БиХ случајност. Бошњацима желим све добро, али им нећу никада дозволити да узму нашу слободу, рекао је предсједник Додик.

 

Предсједник Републике је нагласио да Република Српска данас живи слободно и одбија све наметнуте одлуке.

 

Давно смо научили да високи представник више не може да одлучује у име нас. Не можемо да дозволимо да нам странци креирају нашу политичку будућност - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаном пријему који је Представништво Републике Српске у Србији приредило поводом Дана Републике и 24. годиншњице уствајања првог Устава Републике Српске.

Пријем, којем су присуствовали и предсједник Републике Србије Томислав Николић, патријарх српски г. Иринеј, предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Србије и Српске, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, генерали Војске Републике Српске, делегација испред Удружења Срба из БиХ у Србији и председник Душко Беловић, амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, дипломатски представници Венецуеле, Сирије, Нигерије, Анголе, Малезије, Канцеларије Уједињених нација у Београду, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, као и бројне угледне личности из свијета политике, привреде, науке, културе и умјетности Србије и Републике Српске, почео је химном Републике Српске и химном Републике Србије, које је, уз октет Бањалучке филхармоније, пјевала оперска пјевачица из Бање Луке Анета Макањић. Она је у свечаном дијелу програма отпјевала и чувену пјесму кнеза Михаила Обреновића Што се боре мисли моје, а потом и Ово је Србија Николе Грбића. Медијатор је била позната српска глумица Биљана Ђуровић, која је у уводу подсјетила на стварање Републике Српске и вријеме усвајања првог Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године.

 

Прву ријеч имао је домаћин пријема Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, који је изражавајући радост због поновног сусрета у овом лијепом двору и овако драгим поводом пожелио званицама, које су биле у заиста импозантном броју, да са овог пријема понесу лијепе утиске, али и двије књиге за успомену: једну књигу о Републици Српској, о њеном стварању и трајању, и Дејтонски споразум за мир у Босни и Херцеговини, значајан међународни правни документ, објављен у изворном облику, са свих једанаест анекса, онакав какав је договорен и потписан, па смо га тако и штампали, заједно сa потписима.

Објављивањем овог значајног документа међународног права на српском, и на енглеском језику, истовремено, у једној књизи, желимо да јавности и што ширем кругу читалаца пружимо изворни, у Дејтону потписани споразум, и покажемо колико је јасан, колико је лако разумљив текст око којег су се ломила и још се ломе реторичка копља између оних који се залажу за некакав дух Дејтона и нас који смо на становишту очувања слова Дејтона. Говорим вам ово у увјерењу да смо одабрали и право мјесто, и право вријеме да подсјетимо да је поштовање међународних правних докумената, договора и споразума, први и највиши услов за живот у духу сарадње и мира међу народима и државама, као што је и сваки договор у кући, међу комшијама, одраз часног и поштеног живота и рада рекао је Млађен Цицовић и још једном се захвалио званицама што су дошли на пријем којим славимо Дан Републике Српске и обиљежавамо годишњицу првог Устава Републике Српске.

Овај пријем у Старом двору у Београду, као и онај први, прошле године, био је с благословом Његове Светости патријарха српског г. Иринеја.

Патријарх српски је истакао да је данашњи дан велик и значајан, не само за Републику Српску, већ и за Србе и Србију:

То је дан када се сећамо важног датума када је постала, а надамо се, с Божијој помоћи, и опстала Република Српска, дан када је своје постојање засновала на закону, на Уставу.

Патријарх је рекао да је Република Српска настала благословом Божијим и жељом већинског српског народа и да почива на праву и правди.

Желимо јој да одоли свим искушењима, да почива на праву и на правди, не само српског народа него на праву свих људи који тамо живе и уживају иста права као и већински српски народ, јер поштује националне мањине са њиховим обичајима и правом на егзистенцију, рекао је патријарх Иринеј и подсјетио да је српска државност кроз цијелу своју историју, од цара Душана до данас, увијек свој живот и живот свог народа регулисала Уставом и законом који је Бог благословио и који је народ прихватио.

Патријарх српски поручио је да је Република Српска извојевана многим жртвама оних који су се борили за своје мјесто под сунцем и да сачувају своју историју и културу.

Благослов Божији и Републици Српској и народу који живи на тим просторима желимо и молимо се Господу да је увек прати рука Божија и благослов његов. Нека живи Република Српска!, поручио је патријарх српски г. Иринеј.

Од бројних изјава које су угледне званице дале представницима медија Србије и Републике Српске, издваја се изјава академика Матије Бећковића:

Не бисмо прогрешили ако бисмо славили и стотину година колико је та Република сањана и плаћена хиљадама жртава и безбројним сновима највећих људи и умова Републике Српске, рекао је Бећковић и додао да не вјерује да постоји нека република на земљином шару, гдје њени становници дишу једном душом и да су спремни на највећа одрицања само да она постоји... То је велика историјска чињеница коју људи тако једнодушно славе, истакао је Бећковић.

 

Он је рекао и да не зна који предсједник тако отворено и бескомпромисно заступа републику као што то чини предсједник Републике Српске Милорад Додик, и да то сигурно многима смета.

Али, када он не би тако говорио, сутра би они рекли `то нисмо никада ни тражили и то нико није ни поменуо`. Тешко се снаћи шта они хоће, али достојно је Републике Српске и њених грађана да се у њихово име говори тако јасно, чисто и здраво како би сви они који о њеној судбини одлучују то имали на уму рекао је академик Бећковић.

Извор: Представништво РС у Србији